TwitterFacebookRss

U SKLOPU ZIMSKE VJEŽBE UVJEŽBANO SPAŠAVANJE SA UZLAZNE STAZE SKIJALIŠTA ČELIMBAŠA

Mrkopalj, 13. veljače, okupljanje s namjerom redovnog ponavljanja zimskih tehnika spašavanja. U sklopu vježbe prolazilo se kroz tehnike turno skijanja, vožnje sanjki, upravljanje akijom, sistema spuštanja, podizanja i sidrišta u zimskim uvjetima.

IMG_4423

IMG_7397

Nakon ponavljanja osnovnih tehnika napravila se simulacija dva unesrećena skijaša na uzlaznoj stazi skijališta. Dvije akije navezale su se u podnožju „haski“ zapregom na spašavatelje koji su ih turno skijama dopremili na vrh skijališta. U paru po dva spašavatelja kako je praksa na dežurstvima na tom skijalištu, sidrištima i sistemima za preuzimanje spuštalo se unesrećene do podnožja.

IMG_7407

Nagib uzlazne staze koji na dijelovima dolazi i do 40 % ranije je prepoznat kao rizik zbog sistema „tanjurića“ koji vrlo često mlađim skijašima predstavlja izazov te ispadaju sa staze na ledenim i strmim predjelima. Nastavno na prepoznato u sklopu vježbe tako se testirala i mogućnost rješavanja najozbiljnijih nesreća u sastavu dva spašavatelja koja se nalaze tamo te se još jednom potvrdilo da mogu samostalno riješili sve moguće zahtjevne i kompleksne situacije.

IMG_4435IMG_4431

 

U tijeku spuštanja transporta nesmetano nas je gledao i pratio jedan mali medo. Bez imalo straha bio je prisutan kroz gotovo cijelo trajanje transporta i veselo trčao uzlaznom stazom dok smo mi itekako pozorno pratili svaki njegov pokret:).

IMG_7404

«
»
Emergency call 112!