TwitterFacebookRss

Turno vikend članova Stanice Delnice na Jalovčevu ozebniku

Tura na Jalovčev ozebnik 13-14.travnja 2013.

U subotu ujutro, 13. travnja uputili smo se u dolinu Tamar s ciljem penjati i odskijati poznati Jalovčev ozebnik . U dolinu podno kuloara stiči ćete za samo sat vremena hoda od poznate Planice. Po svojoj težini ozebnik je na granici između turno i alpinističkog skijanja, slovenci kažu- zelo zahtevna pot(ocjena III). Zbog zahtjevnosti, jako je bitno, ako ne i presudno imati dobre vremenske uvjete za uspon,a mi smo ih imali.

Naklon žljeba je oko 40 stupnjeva, a sam izlaz je 45 stupnjeva. Kroz kuloar cijelo vrijeme pada kamenje i komadi leda, a skijanje je često, kao i u našem slučaju otežano zbog iscurjelih lavina po sredini žljeba. Visinska razlika je 1270 m, a dužina skijanja 4 km. Obavezna oprema stoga je kaciga, cepin i dereze.

jalovec01

jalovec02

Subota 13.04.2013.

Plan : subotu iskoristiti za druženje i izvidnicu terena, vremena i ostalog, spavanje u domu Tamar, a u nedjelju ranom zorom krenuti na vrh. Tako je i bilo. Vrijeme u subotu bilo je prekrasno, na suncu preko 15C, što je osim naše sreće budilo i lavine, jednu za drugom s Ponce, Jalovca i okolnih brda doline Tamar. Stupanj opasnosti od lavina službeno je bio 2, no pokazalo se da to baš i nije tako. Naglo zatopljenje i sunce napravili su svoje.

Nakon šetnje po dolini i prvom dijelu kuloara, prognoze i analize zaključili smo da iz svih ranije navedenih razloga naravno treba krenuti rano u brdo (koliko god mi uvijek željeli da to nije tako). Pivica,dvje, ričet i ajmo na spavanje.

jalovec03

jalovec04

Nedjelja 14.04.2013.

Ranom zorom stavljamo cucke, nabacujemo opremu na leđa i krećemo prema kuloaru. Vrijeme je odlično, poluoblačno, a lijepo, taman toliko oblaka da nas bar prvi dio dana malo zaštiti od lavina koje prijete. Snijeg je tvrd i dobar, a mi svi jedvah čekamo da “zagrizemo taj žljeb“. I tako sa skije na skiju , drugi dio s noge na nogu jer je prestrmo za skije, i za cca 4 sata svi zajedno sjedimo na vrhu kulora, sunčamo se u kratkim majcama, jedemo i gledamo sva ta prekrasna brda koja nas okružuju. Cilj je ostvaren.

Iako bi mogli satima tamo sjediti i uživati, sada kad je sunce već dobro zapeklo treba požuriti u dolinu. Pogled na ulaz u kuloar uljeva laganu nesigurnost u vlastite skijaške sposobnosti, no nakon prva tri zavoja sigurnost se vraća i žljeb se pretvara u čistu skijašku fantaziju. Skijajući, urlikanje i veselje usljedilo je niz čitav kuloar pa i duže. Kakav dan, kakva tura, ponavljalo se. Zaista, vrijeme, mjesto i društvo nije moglo biti bolje. Kratak odmor kod doma gdje u kapelici s pločicama imena stradalih palimo svijeću našem kolegi Zeri koji je 2007. godine na tom području nažalost izgubio život.

Zadovoljno se vraćamo prema autu na Planici razmišljajući samo o mesnim platama koje nas očekuju na Bledu.

jalovec05

IMG_1102

jalovec07

«
»
Emergency call 112!