TwitterFacebookRss

Spašena planinarka sa Južne skupine Samarskih stijena

Tijekom popodnevnih sati, točnije u 14:30 zaprimljen je poziv od planinara koji su se nalazili u strogom rezervatu Samarskih i Bijelih stijena. Njihova točna pozicija bila je u Južnoj skupini Samarskih stijena na MPP (Mrkopaljski planinarski put) kod točke KT 8. Poziv u pomoć stigao je iz razloga što je jedna od njihovih kolegica prilikom kretanja po tom iznimno teškom i napornom terenu pretpjela šok uzrokovan strahom te je na jednom od dijelova zastala i nije se osjećala sposobnom nastaviti niti se vratiti.

IMAG0077IMAG0087

Kako je taj planinarski put veoma dugačak i težak odlučeno je da se pošalje ekipa od nekoliko odmah dostupnih spašavatelja te da se sa unesrećenom pokuša razgovarati i pomoći joj da savlada strah i ostale nedoumice te uz gorske spašavatelje nastavi put. U isto vrijeme ostali članovi Stanice Delnice te članovi susjedne Stanice Ogulin stavljeni su u pripravnost ukoliko se stanje unesrećene ne promijeni.

IMAG0081 IMAG0085 IMAG0083

Prilikom kretanja prema unesrećenima vidjeli smo kako se vrijeme brzo mijenja te je odluka bila takva da se čim prije mora krenuti natrag sa njom te je uvjeriti i ohrabriti kako bi nastavila prema parkiralištu. Uspjeli smo u tome i već pri samom dolasku do nje ona se osjećala mnogo bolje nego prilikom poziva. U pratnji spašavatelja nastavila je do parkirališta te uz još nekoliko manjih problema na opasnijim dijelovima uspješno je savladala Južnu skupinu Samarskih stijena te stigla do automobila.

Akcija je završila povratkom svih spašavatelja u bazu u Delnicama oko 23 sata.

 

«
»
Emergency call 112!