TwitterFacebookRss

Spašavanje otrovane planinarke

Nesretna planinarka, u blizini doma na Risnjaku, nepažnjom je došla u kontakt s listovima biljke Jedić uslijed čega je nastupilo trovanje te smetnje u disanju.

jedic

Jedić (Acontinum napellus) se nalazi u skupini biljaka koje često uzrokuju fatalna trovanja. Smatramo je jednom od naših najotrovnijih biljaka. Otrovna tvar je akontion, neurotoksin koji u vrlo malim količinama izaziva slabost, bol u trbuhu, povraćanje, trnjenje lica i jezika te otežano disanje. U većim količinama je smrtonosan. Kvantitativno je teško odrediti koje su to količine ali valja imati na umu da su zabilježeni smrtni slučajevi kod ljudi koji su samo rukama dirali dijelove biljke (prvenstveno listove). Otrov najčešće prolazi kroz kožu ili kroz probavni sustav.

Danas u 14.48 s Risnjaka je upućen poziv za pomoć. Radilo se o iznenada oboljeloj osobi s izraženim smetnjama disanja. Postavljena je sumnja na trovanje biljkom u narodu poznatoj kao Jedić. Osoba je tijekom boravka u prirodi , u blizini doma na Risnjaku , nepažnjom došla u kontakt s listovima biljke. Na sreću radi se o osobi koja je vrsni poznavalac prirode te je odmah uočila grešku i prepoznala simptome trovanja. Obzirom na simptome istodobno su angažirane stanice Delnice i Rijeka kako bi što brže pristupile oboljeloj osobi. Zbog specifičnost situacije konzultirana je i Medicinska komisija HGSS. Nakon mobilizacijskog poziva odabrano je četrnaest najbližih članova među kojima i gorski spašavatelj-doktor medicine, točnije liječnica iz stanice Rijeka.

Gotovo trenutno spašavatelji su iz više smjerova krenuli vozilima prema Vilju te nakon toga hodajući a više trčeći prema domu na Risnjaku. Spašavatelji su zbrinuli unesrećenu osobu, započeli s liječenjem, te je žurno transportirali do Gornjeg Jelenja gdje su daljnju skrb o unesrećenoj osobi preuzeli djelatnici Zavoda za hitnu
medicinu PGŽ.

Unesrećenoj planinarki želimo brz i potpun oporavak.

«
»
Emergency call 112!