TwitterFacebookRss

Spašavanje iz kanjona iznad izvora Kupe

Jučer u popodnevnim satima, nešto prije 17 sati putem dežurnog telefona Stanice Delnice zaprimljena je dojava iz centra 112 o izgubljenom i iznemoglom izletniku koji se je vraćao iz izvora rijeke Kupe u selo Razloge.

Piše: Dejan Abramović
Foto: Klara Šafar, Bruno Stipaničić

Stariji gospodin starosti 82 godine izgubio je markacije planinarskoga puta te potom besciljno lutao strmim dijelovima kanjona te se u konačnici našao u situaciji gdje mu je, prema njegovim riječima, bio izgledan pad sa stijene a natrag više nije mogao.

Spašavateljska ekipa krenula je iz prostorija Stanice Delnice u 17:30 sati. Nakon 40 minuta, došavši u selo Razloge, pokrenula je potragu. Nakon uspostavljene komunikacije putem mobitela s izgubljenom osobom te dozivanjem pokušalo se odrediti mjesto gdje se gospodin nalazi. Velika zapreka bio je prostor kanjona i velika jeka koja se u njemu stvara kao i gusta vegetacija šikae i šume.

IMG_3011

IMG_3009

IMG_3007

20160415_205510

Unatoč tome, spašavatelji su u jednom trenu uočili unesrećenog na samom rubu stijene te su krenuli prema njemu pretražujući najpogodniji put za pristup i spašavanje. U tom trenutku prekida se kontakt s izgubljenom osobom koja ostaje bez baterija na mobitelu a on se više nije javljao na dozivanje spašavatelja.

Za vrijeme pristupanja unesrećenom, spušta se mrak i uvjeti na terenu postaju zahtjevniji.
U 20:30 minuta, nakon perioda u kojem je unesrećeni zbog iznemoglosti i iscrpljenosti zaspao, on se budi i ponovno uspostavlja kontakt s ekipom spašavatelja koja ga pronalazi i zbrinjava te transportira nosilima UT2000 do prometnice na kojem ga je preuzela ekipa hitne pomoći.

Akcija je završila povratkom ekipe u prostorije Stanice u 22:50 sati. U akciji je sudjelovalo 9 spašavatelja iz Stanice Delnice i jedan iz Stanice Požega.

«
»
Emergency call 112!