TwitterFacebookRss

Slovenski gorski reševalci spašavali s Bjelolasice

 

Zajednička zimska vježba spašavanja HGSS Stanice Delnice i Gorske reševalne zveze Slovenije, postaje Ljubljana, održana je ovu subotu na Bjelolasici.

 

tn_large_1488721402-img_4859

 

Četvero instruktora Gorske reševalne zveze Slovenije postaje Ljubljane bili su gosti Stanice Delnice na redovnoj zimskoj staničnoj vježbi. Scenarij spašavanja uključivao je unesrećenog turnog skijaša na jugoistočnom dijelu grebena koji je prilikom pada upao u vrtaču.Spašavatelji su nakon pregleda organizirali podizanje a kasnije i bjelolasica-17spuštanje južnom padinom Bjelolasice osiguravajući se sidrištima izrađenima u snijegu te prirodnim čvrstim točkama. Unesrećeni je transportiran do ceste odakle je prevezen motornim sanjkama do dijela ceste koja je bila prohodna za terenska vozila.

tn_large_1488721401-img_0603

Vježba je iskorištena za pokazivanje tehnika koje se koriste u obje službe te razmjenjivanje iskustava u sličnim akcijama kao i za početak trajne suradnje. Predsjednik ispitne komisije GRZS-a i načelnik Postaje Ljubljana, Branko Žorž, istaknuo je kako su tehnike i pristup spašavanju u zimskim uvjetima vrlo slični te su obje službe u mogućnosti surađivati u istim akcijama.

 

Slijedeći susret dogovoren je u tn_large_1488721403-snapshot3Sloveniji gdje će spašavatelji Stanice Delnice biti aktivni sudionici u zimskoj vježbi postaje Ljubljana. Postaja Ljubljana pokriva 40% teritorija Slovenije te ju sačinjavaju 63 člana. Granice pokrivenosti protežu se na jug do Kupe te se s pravom ove dvije spašavateljske ekipe smatraju susjedima.

tn_large_1488721400-img_0606medium

 

 

«
»
Emergency call 112!