TwitterFacebookRss

Potraga na području Rudina iznad Sungera

Gotovo istodobno sa pozivom kolega iz Stanice Ogulin za pomoć oko transporta unesrećene osobe na Vihoraškom putu i slanjem šesteročlane ekipe spašavatelja, dojavom od policijske postaje Delnice u 20.48 sati o nestaloj muškoj osobi na području Rudina iznad Sungera, pokrenuta je potražna akcija.

Prema podacima prikupljenim s terena, od policije i mještana, osoba je oko 15.00 sati napustila vikendicu i krenula u branje gljiva. U 15.30 javila se je prijatelju i obavijestila ga da se je izgubila. Od tada su njegovi prijatelji pokrenuli potragu koja nije rezultirala pronalaskom nestale osobe.

Na teren je u 21.20 sati izašla ekipa Stanice Delnice od petero spašavatelja koja je dolaskom na mjesto zadnjeg viđenja pokrenula protokol brzog pretraživanja šumskih cesta te organizaciju akcije pretraživanja terena. S obzirom da je od vremena zadnjeg viđenja prošlo pet sati, a radi se o zdravom muškarcu od 36 godina, teren potrage proširen je na veliko područje duboke šume i susjednih naselja.

U 22.09 sati nestala osoba pronađena je mjestu Mrkopalj, udaljenom od mjesta zadnjeg viđenja pet kilometara. Po dojavi o pronalasku, spašavatelji su stavljeni u pripravnost akcije koja se odvija na Vihoraškom putu.

Članovi Stanice Delnice u ovim dvjema akcijama povezani su digitalnom radio vezom Tetra koja omogućuje neometanu komunikaciju preko više odašiljača. Tako je akcija povezivala dežurnog spašavatelja koji je koordinirao akcijama iz Zagreba s kolegom u logističkoj bazi u Delnicama te vođama akcija na Rudinama i Vihoraškom putu. Prvo stvarno testiranje ovog sustava, nakon što je donirano od Primorsko-goranske županije a programiran od strane MUP-a, pokazalo se izuzetno učinkovitim na terenu, te signal pokrivanja zahtjevnog terena vrlo kvalitetan.

«
»
Emergency call 112!