TwitterFacebookRss

Noćna potraga na području Bjelolasice

U kasnim večernjim satima Stanica Delnice je putem centra 112 zaprimila poziv o nedolasku skupine planinara na dogovoreno mjesto okupljanja.

Prilikom povratka sa izleta na Samarske stijene, 22 planinara PD Bilo-Koprivnica nisu se vratila na dogovoreno mjesto okupljanja. Na polovici povratka grupa se po dogovoru razdvojila na dvije skupine, od kojih je veća skupina otišla šumskom cestom prema Vrbovskoj poljani. Na dijelu puta koji vodi prema planinarskoj kući Jančarica ista se grupa odlučila obići Jančaricu kretanjem po šumskom traktorskom putu.

Kako je taj put neuređen i tek nakon duljeg kretanja izlazi na cestu pod Bjelolasicom, uhvatila ih je noć te je druga ekipa koja se nalazila u Begovom Razdolju pozvala 112. U razgovoru sa vodičom izgubljene grupe, uz otežanu komunikaciju zbog nepokrivenosti terena mobilnim signalom, saznali smo da imaju GPS te da se kreću u smjeru Bjelolasice.

Pokrenuta je spašavateljska ekipa koja poznaje taj teren kako bi ih čim prije usmjerili ka cesti pod Bjelolasicom i tako odveli do parkirališta na Vrbovskoj poljani. Analizom dobivenih koordinata i kretanjem u potragu izgubljeni i lagano izmoreni planinari su pronađeni. Nakon kratkog razgovora i okrijepe usljedio je povratak svojim domovima.

Napominjemo da je područje Gorskog Kotara veoma kompleksno i zahtjevno te je svako kretanje izvan uređenih i označenih staza opasno te vremenski zahtjevno. Ukoliko niste sigurni u odluku kretanja izvan uređene staze ne biste trebali napuštati istu.

«
»
Emergency call 112!