TwitterFacebookRss

Na Risnjaku uspješno završena potražna akcija za petero stranih državljana

22.50

U razgovoru sa starijim članovima obitelji saznajemo sa su danas u 10.40 krenuli iz smjera Crnog Luga na vrh Risnjaka nakon čega su se nastavili kretati prema kući na Guslici koju su vidjeli sa vrha Risnjaka. Ne znajući ništa o terenu i duljini puta koji moraju prijeći bez karte, s nedostatnom količinom tekućine, u večernjim satima su došli do Snježnika. Shvativši da ne znaju gdje su, nakon prijeđenih 15 km, izmoreni i bez vode te sa troje maloljetne djece (14, 10 i 8 godina) pozvali su pomoć pozivom na dežurni telefon Stanice Delnice.

U 22.40 sati obitelj je dovezena do Uprave NP Risnjak gdje su ostavili automobil.

U akciji je sudjelovalo troje članova Stanice Rijeka i petero članova Stanice Delnice uz potpunu pripravnost obiju Stanica. Odlična pokrivenost područja putem odašiljača Guslica i Petehovac omogućila je izvrsnu komunikaciju izmedu bazaobiju Stanica i ekipa na terenu te su u tijeku akcije dogovoreni putevi kojima su ekipe prilazile mogućoj lokaciji izgubljenih planinara.

22.20

U tijeku je završna faza akcije, a to je transport unesrećenih do njihovih osobnih vozila koja se nalaze u Crnom Lugu odakle su krenuli na cijelodnevnu planinarsku turu. Uz pomoć rasvjete unesrećeni su uspješno dopraćeni do službenog vozila HGSS-a kojim će biti prevezeni.

 

21.00

Izgubljena obitelj uspješno je pronađena u vidno izmorenom i žednom stanju no sposobni da u pratnji spašavatelja budu otpraćeni do njihovog vozila. Spašavatelji stanica Rijeka i Delnice gotovo su u isto vrijeme došli do unesrećenih te ih zbrinuli. Akcija se nastavlja pratnjom unesrećenih do vozila.

20.00

Izgubljena obitelj nalazi se na području Mirnjak, sjeverno od Snježnika.

Na terenu su spašavatelji iz Stanica Delnice i Rijeka sa kojom se obavlja koordinacija akcije. Stanica Delnice pretražuje teren od strane Risnjaka dok se spašavatelji Stanice Rijeka kreću iz smjera Guslice.

Dojava o izgubljenoj obitelji dobivena je u 18.45 putem poziva na dežurni telefon Stanice Delnice.

«
»
Emergency call 112!