TwitterFacebookRss

Međunarodna vježba speleo spašavanja Hrvatske i Slovenije

Proteklog vikenda, članovi HGSS Stanice Delnice sudjelovali su na međunardonoj vježbi speleo spašavanja u Sloveniji.

SAM_7321 SAM_7291

Vježba je održana u Velikoj ledenoj jami u Paradani, na području Trnovskog gozda u blizini Predmeja iznad doline Vipava.

Plan spašavanja bio je da se u subotu rano ujutro krene sa izvlačenjem nosila. Unesrećeni je bio slovenski jamar sa virtualnim ozljedama koje se saniraju te se pripremaju nosila i čeka se da izvlačenje prema van krene. U prvoj ekipi, od -500 do -350 m radili su kolege iz Slovenije dok su ekipe Hrvatske Gorske Službe Spašavanja pokrivale dio od -350 m do -200 m.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dionica koju smo mi radili bila je podosta zahtjevna zbog uskih prolaza i puno kratkih vretikalnih djelova, no bez obzira na sve posao je odrađen profesionalno, kao i uvijek.

IMG_0531 IMG_0550

Nakon izlaska iz jame čekao nas je topao i ukusan obrok koji je u nama pobudio preostalu snagu i veselje sa saznanjem da su svi sretno i uspješno izašli van iz jame. Nakon kratkog razgovora uslijedilo je i spavanje.

U nedjelju, nakon doručka slijedile su detaljne analize vođa grupa i nadređenih, te samih ekipa po dionicama. Tu je i ručak pa polagani pokret svojim domovima. Pozdravljamo se sa našim kolegama, prijateljima iz Slovenije i krećemo. Vježba je uspješno obavljena!

IMG_0589 IMG_0602

 

Video

«
»
Emergency call 112!