TwitterFacebookRss

Akcija spašavanja zarobljenih planinara podno vrha Risnjak

Spašavatelji HGSS Stanice Delnice pokrenuli su akciju spašavanja i evakuacije planinara koje je snježno nevrijeme zarobilo u zimskom skloništu na Risnjaku.

 

Nakon zajedničkog povratka oba spašavateljska tima sanjkama do ceste na gornjem Jelenju, planinari su prevezeni do Platka gdje im se nalazi automobil. Probijanje motornim sanjkama ubrzalo je povratak za više od dva sata čime je akcija uspješno okončana 8 sati od polaska prvog tima s Platka prema Risnjaku.

 

Ranije:

Nakon dolaska u sklonište i pripreme planinara za evakuaciju, tim je krenuo drugim putem natrag, na Medvjeđa vrata prema Vilju do kuda se drugi tim uspio probiti  s motornim sanjkama. 

Iako je tim spašavatelja HGSS-a nadomak skloništa, preko radio veze javljaju bazi u Delnicama da su posljednih 20 minuta prošli samo 30 metara. Kreću se

 u navezu radi vrlo dubokog snijega i opasnosti prilikom priječenja strmih dijelova. Istovremeno je druga grupa spašavatelja krenula motornim sanjkama od Jelenja prema Cajtigama ne bi li bila bliže evakuacijskom timu ukoliko zatreba.

 

 

Spašavatelji su došli do predjela Cajtige te im predstoji završnih 200 metara visinskog uspona do skloništa. Zbog opasnosti od lavina u vršnim dijelovima, hodati će u navezu uz osiguranje na kritičnim dionicama.

Nakon jučerašnjeg poziva dvoje planinara koji su zbog vrlo loših vremenskih uvjeta bili primorani ostati u zims

kom skloništu podno vrha Risnjaka, jutros je pokrenuta akcija spašavanja kako bi se planinari evakuirali u smjeru Platka.

U dogovoru s prognostičarima DHMZ-a, akcija je pokrenuta u vremenskom prozoru kada se očekuje prestanak snježnog nevremena ali i dalje uz snažan vjetar. Spašavatelji su se uputili smjerom od Platka preko Cajtiga do vrha Risnjaka. Zbog velikih količina snijega koji na mjestima u zapusima doseže više od 3 metra te novih količina svježeg snijega, spašavatelji će se kretati turnim skijama i pokušati pripremiti stazu za planinare koji se moraju kretati bez skija ali sa krpljama koje im spašavatelji donose.

Procjenjeno vrijeme akcije je 12 sati, te se dolazak na Platak očekuje u kasnim večernjim satima. U pripravnosti su spašavatelji Stanice Rijeka i ostali članovi Stanice Delnice.

«
»
Emergency call 112!