TwitterFacebookRss

Akcija spašavanja na Matterhornu

image 2

 

 

U nedjelju, 12.08. prilikom uspona na Matterhorn, smjerom Liongrat, članovi Stanice Delnice imali su akciju spšavanja nastradale kolegice.

 

Prilikom uspona prve dionice rute na vrh Matterhorna s talijanske strane, uslijed nepravilnog opterećenja koljena lijeve noge i dislokacije patele unesrećenoj kolegici onemogućeno je daljne napredovanje.

 

S obzirom na visinu, konfiguraciju terena i količinu novonapadalog snijega i leda, odlučeno je da se organizira transport do skloništa kako bi se pozvala pomoć lokalnih spašavatelja. Organiziran je transport unesrećene kolegice sa 3700 m do skloništa Carell koje se nalazi na 3885m.

Dionica od mjesta nezgode do skloništa bila je vrlo zahtjevna, prije svega zbog nekoliko vertikalnih dijelova na mjestima pokrivenih snijegom i ledom. Uz niske temperature i vjetar,  pothladivanje spasavatelja bilo je dodatan otežavajući faktor.

 

Nakon dva sata transporta i dolaska do skloništa, putem radio veze i mobitela stupilo se u kontakt s lokalnim centrom za spašavanje koji je u vrlo kratkom roku aktivirao medicinski helikopter. Nakon tri pokusaja spustanja na improvizirani heliodrom, zbog jakog vjetra helikopter je bio opozvan. Istodobno je uzletio manji helikopter spašavatelja Air Zermatta. Njihovo slijetanje je obavljeno vrlo brzo nakon čega je kolegica prevezena u bolnicu u Aosti.

Preostali članovi ekipe su sutradan uspjesno savladali vrh Matterhorna i spustili se u dolinu.

image

«
»
Emergency call 112!